It is currently Thu 28. Mar 2024 10:23:57

All times are UTC + 1 hour





Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
  Print view Previous topic | Next topic 
Author Message
PostPosted: Sat 07. Jul 2018 7:40:51 
Offline

Joined: Thu 27. Mar 2014 20:33:18
Posts: 201
Chystám se nainstalovat Spirita Pro (s Aero FW) do konstrukčního (kovového) modelu hornoplošníku.
Model má dvoukolový podvozek s řiditelnou směrovkou a ostruhovým kolečkem. Směrovka a ostruhové kolečko mají každé své vlastní servo, řízené nezávislými kanály. Zde mám dvě záludné otázky:

1.
Dají se ve Spiritovi nastavit dva kanály (jeden na směrovku a jeden na ostruhové kolečko), tak aby měly nezávislé nastavení výchylek a trimování (avšak společnou stabilizaci směru)? Odhaduji, že to je problém z hlediska funkčnosti stabilizace, takže alespoň kdyby šel jeden kanál odvodit (kopírovat) z druhého, a třeba mu přiřadit váhu a hlavně nezávislý trim. Něco jako "chytrý Y kabel". Možná že by toto byl námět na vylepšení, ve "Funkcích" by přibyla možnost "chytrý Y kabel" a zadávalo by se z kterého "master" kanálu by se klonoval "slave" kanál (s možností jeho trimu a třeba i váhy). :idea:

2.
Jak je chová letadlo s dvoukolovým podvozkem při startu? Při postoji na zemi míří takovéto letadlo šikmo nahoru v dost ostrém úhlu. Start vypadá normálně (bez stabilizace) tak, že po nabrání rychlosti letadlo zvedne ocas (díky šikmo posazené výškovce při pojíždění s ostruhou na zemi), a potom se buď samo zvedne díky vztlaku křídel, nebo se dá lehce zatáhnout za výškovku a letadlo se v tu chvíli zvedne ze země i hlavním podvozkem.
Jak se to bude chovat se Spiritem?
Odhaduji že gyro bude držet ten šikmý úhel a nebude chtít letadlu dovolit to samovolné zvednutí ocasu a bude mít snahu odstartovat v tom šikmém, dosti strmém úhlu. Bude tedy třeba po rozjezdu maličko potlačit výškovku, aby zvedlo ocas a potom teprve přitáhnout pro odlepení hlavního podvozku od země? To potlačení mi přijde poněkud riskantní, bojím se že když by se přehnalo, tak budu vrtulí rýt zeměkouli.

(Naopak při přistávání čekám že mi Spirit dosti pomůže, neboť jinak jak je známo dvoukolový podvozek z principu způsobuje poskakování při přistání; když při přistání se hlavní podvozek dotkne země, zadek setrvačností kývne dolů, čímž letadlo dostane úhel šikmo nahoru a má tendenci znovu vzletět. Tomuto počítám že Spirit poměrně účinně zamezí, totiž pomůže mi výškovkou aby ten ocas nekývnul dolů.)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed 11. Jul 2018 12:42:03 
Offline
Site Admin

Joined: Mon 29. Apr 2013 16:06:44
Posts: 12210
1. To bohužel ne, většinou jsou obě části spojené a mechanicky seřízeny tak, aby nebylo nutno nic trimovat.

2. Bude to tak půl na půl, ale hlavně to závisí na nastaveném zisku. Pro starty se může snížit zisk nebo nastavit Banku se ziskem výškovky na 0%. Pak to bude jako bez gyra (na výškovce). Ano, to potlačení kniplem příliš nedoporučuji. Myslím, že nebude ale nutné. Když se nastaví velmi vysoký zisk, pak už by to potřeba bylo. Ale takový zisk by dělal problémy i za letu - oscilace výškovky v rychlosti.

_________________
Spirit System developer


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed 11. Jul 2018 15:39:58 
Offline

Joined: Thu 27. Mar 2014 20:33:18
Posts: 201
Děkuji za odpověď.

Ad 2)
To by se asi mělo dát zvládnout, pokud to bude "půl na půl", tak by to mohlo vzlétnout. Pokud stabilizace dovolí ocasu se aspoň nějak odlepit, tak snad by to v tom šikmém úhlu mohlo vzlétnout, když se bude startovat "plyn na plný knedlík".

Ad1)
To bude horší, vůbec nevím jak to udělat, mám prostě servo zvlášť na směrovce a zvlášť na ostruhovém kolečku. Jedině mě napadá, dát Y kabel ze spirita (kanál směrovky na směrovku a kolečko). Ovšem pokud bych za letu dotrimoval směrovku pro rovný let, tak by se mi pohnula i ostruha (kterou bych měl vytrimovanou dříve při pojíždění po zemi) a tím pádem jakmile bych se při rovném letu při přistání dotknul země kolečkem, okamžitě by to šlo do zatáčky. Co by v tom případě dělala stabilizace? I bych si dovedl představit použít stabilizaci pouze na směrovku, a ostruhu ovládat přímo z přijímače. Jenže co by dělala směrovka při pojiždění, kdy směr je dán striktně ostruhou (vlivem kontaktu ostruhy se zemí)? Nehledě na to, že potřebuji asistenci stabilizace i při rozjezdu, tedy stabilizaci ostruhového kolečka. Jsem trochu skeptický, vypadá to, že taková drobnost mi znemožní Spirita v tomto letadle použít :(


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue 17. Jul 2018 7:58:43 
Offline
Site Admin

Joined: Mon 29. Apr 2013 16:06:44
Posts: 12210
Já bych to řešil Y-kablíkem a nastavil to mechanicky tak jak se to dělá obvykle.
Nebo to klidně připojil na ten kanál zvlášť, který půjde dotrimovat, ale byl by řízen směrovkovým kniplem. Tam taky nebude žádný problém.

_________________
Spirit System developer


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue 17. Jul 2018 13:59:45 
Offline

Joined: Thu 27. Mar 2014 20:33:18
Posts: 201
Jde mi samozřejmě i o to, aby stabilizace stabilizovala také při pojíždění, takže asi ten Y kabel a dohonit to mechanicky. Mě se sice líbily ty nezávislé trimy obou "zatáčecích" kanálů, ale asi je budu muset oželet.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum-سيارات للبيع .